U trendu

Premijer JK: Građani da poštuju mere kako bi izbegli karantin

SEUL – Južnokorejski premijer Čung Sje-kjun apelovao je na građane da poštuju održavanje distance kako bi izbegli uvođenje strožih restrikcija, dok se zemlja suočava sa najgorim talasom epidemije do sada, prenosi Rojters.

Dok većina građana podnosi neprijatnosti kako bi se pridržavali propisanih mera, neki svojom neodgovornošću i nepažnjom doprnose širenju virusa, rekao je južnokorejski premijer na sastanku vlade.

Premijer je istakao da pre uvođenja restrikcija trećeg nivoa mora najpre da vidi da li se poštuju mere koje su trenutno na snazi i dodao da vlada okleva da uvede najstrože mere zbog „nenadoknadive patnje“ koje bi pričinile građanima.

Zvaničnici u Južnoj Koreji ističu da je izbijanje nekih od skorašnjih žarišta pandemije posledica kontinuiranog kršenja mera distaciranja. Pogoršanju epidemiološke situacije doprinosi i kršenje zabrane održavanja službi u crkvama, kao i kršenje ograničenja uvedenog na radno vreme preduzeća, kojima je dozvoljeno da rade do devet sati uveče.

U zemlji je juče potvrđeno 880 novih slučajeva kovid-19, najviše u jednom danu od početka pandemije.

Škole u Seulu su od danas zatvorene na mesec dana, dok se vlada približava usvajanju restrikcija trećeg nivoa, odnosno mera karantina.

Ovim merama bilo bi dozvoljeno da na posao odlaze samo radnici u neophodnim delatnostima, a okupljanje više od desetoro ljudi bilo bi zabranjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar