U trendu

Premijer Li poziva Japan da se kloni rizika kako bi unapredio odnose sa Kinom

Kineski premijer Li Ćijang pozvao je u nedelju Japan da se kloni remetilačkih rizika sa Kinom, da nastavi da širi pozitivnu stranu bilateralnih odnosa i zajednički unapredi izgradnju odnosa Kine i Japana za novo doba.

Li je to izjavio na sastanku sa japanskim ministrom inostranih poslova Jošimasom Hajašijem u Pekingu, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Kina i Japan su bliski susedi i važne zemlje u Aziji, održavanje i razvoj prijateljskih i kooperativnih odnosa Kine i Japana ne samo da služi interesima dve zemlje i njihovih naroda, već je i korisno za održavanje regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta“, rekao je Li.

Uočavajući da se 2023. obeležava 45 godina od potpisivanja Sporazuma Kine i Japana o miru i prijateljstvu, Li je pozvao obe strane da preispitaju i pridržavaju se principa sporazuma, oči u oči sa većom slikom i ostanu posvećene razvoju trajnih, miroljubivih i prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Premijer Li je pozvao da se iskoristi 45. godišnjica potpisivanja Sporazuma o miru i prijateljstvu kao prilika da se Kina i Japan nađu na pola puta i unaprede saradnju i dijalog.

Hajaši je kazao da Kina i Japan imaju ogroman potencijal za saradnju na mnogim poljima i da je Japan posvećen saradnji sa Kinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar