U trendu

Premijer RS Višković u Pekingu sa direktorima tri kineska finansijska fonda

PEKING – Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se u Pekingu sa direktorima tri finansijska fonda u Narodnoj Republici Kini.

Predstavnici Kaijuan Fonda, Šanhi Internešenal Trusta i Jijuan Rehua Menadžment Centra, poželeli su dobrodošlicu premijeru Republike Srpske i iskazali zainteresovanost za razvoj saradnje, saopšteno je iz Vlade RS.

Višković je zahvalio na dosadašnjoj saradnji sa Kinom i istakao da je Kina jedan od najvećih ulagača i partnera u Republici Srpskoj.

Višković je juče izrazio spremnost za razvoj saradnje u oblasti finansija između Kine i Srpske, kao i za privlačenje što većeg broja kompanija i investitora koji bi ubrzali dalji ekonomski razvoj Republike Srpske, prenosi RTRS.

Sagovornici u ime kineskih finansijskih fondova su istakli da ovi fondovi imaju dugogodišnje iskustvo na finansijskim tržištima u Kini i svetu i izrazili spremnost da stečeno iskustvo prenesu na Republiku Srpsku.

Najavili su posetu Banjaluci kako bi sa relevantnim institucijama Republike Srpske nastavili pregovore.

Šanhi Internešenal Trust je jedna od prvo osnovanih finansijskih institucija u Kini, čiji portfolio je u 2021. iznosi 34,3 milijarde juana investicija.

Kaijuan Fond je fond sa velikom i značajnom reputacijom i pozicioniran je na 220. mestu među 500 kompanija na svetu iz ove oblasti i registrovanim kapitalom preko 55,1 milijardi juana.

Premijer Srpske je zahvalio ambasadoru Kine u BiH Ji Pingu na podršci koju pruža institucijama Republike Srpske i našim privrednicima na povezivanju sa kineskim partnerima, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.