U trendu

Premijerka: Napadač na džamije u Krajstčerču imao dozvolu za nošenje oružja

Čovek osumnjičen da je ubio 49 ljudi u napadu na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu imao je mali arsenal poluautomatskog oružja i dozvolu za njihovo nošenje, rekla je danas novozelandska premijerka Džasinda Arden i obećala da će zemlja uvesti reforme za nošenje oružja.

„Napadač je imao dozvolu za nošenje oružja dobijenu u novembru 2017. godine“, rekla je Arden na konferenciji za novinare, održanoj u subotu ujutro po lokalnom vremenu (uveče u petak po centralnoevropskom vremenu).

„Mogu vam garantovati da će naši zakoni o oružju da se promene“, dodala je ona.

Premijeka je rekla da su dodatne policijske snage poslate u Krajstčerč i pozvala stanovnike da ostanu kod kuće.

Novozelandska policija javila je preko Tvitera da će Okružni sud u Krajstčerču biti zatvoren za javanost prilikom pojavljivanja 28-ogodišnjeg muškarca optuženog za ubistvo u vezi napada na džamije, i to zbog povećanog bezbednosnog rizika.

Arden je rekla da su žrtve napada iz niza muslimanskih zemalja i ukazala na globalni efekat tog napada.

Novi Zeland sada radi sa konzularnim zvaničnicima iz niza zemalja uključujući Pakistan, Tursku, Saudijsku Arabiju, Bangladeš, Indoneziju i Maleziju, rekla je ona.

Turska je otvorila istragu kada je saznala da je osumnjičeni napadač više puta posetio tu zemlju, javili su turski zvaničnici.

Vlati u Sofiji takodje su otvorile istragu kada su saznale da je osumnjičeni posetio Bugarsku u novembru 2018.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.