U trendu

Preminuo bivši predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika

ALŽIR – Bivši predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika preminuo je nakon duge bolesti u 84. godini, prenose svetski mediji.

Buteflika je bio na čelu Alžira skoro dve decenije, a podneo je ostavku 2019. godine, nakon što je njegova kandidatura za peti mandat dovela do masovnih uličnih protesta.

Imao je ključnu ulogu u ratu za nezavisnost Alžira 1950 -ih i 60 -ih godina.

Buteflika je retko viđen u javnosti od moždanog udara 2013. godine, koji je ostavio posledice na njegove mogućnosti govora i kretanja.

Nakon sticanja nezavisnosti Alžira od Francuske 1962. godine, postao je najmlađi ministar spoljnih poslova na svetu sa dvadesetak godina. Na toj funkciji je bio 16 godina.

Buteflika je kao predsednik Generalne skupštine UN 1974. godine pozvao palestinskog lidera Jasera ??Arafata da se obrati tom telu, što je bio revolucionarni potez. Takođe je insistirao na tome da Kina treba da ima mesto u UN i suprotstavljao se aparthejdu u Južnoj Africi.

Postao je predsednik Alžira 1999. godine i uspeo da uspostavi primirje sa islamistima.

Njegov poslednji javni nastup bio je 2017. godine, četiri godine nakon što je doživeo moždani udar.

Kada je 2019. godine najavljeno da će se Buteflika kandidovati za peti mandat izbili su višsenedeljni protesti širom zemlje, pod pritiskom kojih je podneo ostavku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.