U trendu

Preporuke komisije Skoplja i Sofije za pet licnosti

SKOPLJE – Multidisciplinarna makedonsko-bugarska komisija za istorijska i obrazovna pitanja usaglasila je preporuke koje se odnose na zajedničko obeležavanje pet istorijskih licnosti , Sv. Ćirila i Metodija, Sv. Klimenta, Sv. Nauma i cara Samuila.

Komisija je odobrila i pet preporuka za nastavnike istorije za 6. razred u Severnoj Makedoniji i 5. razred u Bugarskoj, koje se odnose na period antike, prenosi MIA.

Makedonski istoričar i kopredsednik zajedničke komisije Dragi Đorđijev, nakon jučerašnje konferencije u vezi sa donetim odlukama komisije, objasnio je da su preporuke za zajedničko obeležavanje ovih istorijskih ličnosti zapravo identični onima kojima je preporučeno da dve vlade zajedno proslave određene godišnjice ili jubileje.

„Za zajedničku proslavu istorijskih ličnosti, glavni kriterijum je bio predstavljanje univerzalnih vrednosti tih ličnosti i njihov doprinos razvoju hrišćanske kulture, tradicije na ovim prostorima i doprinosa razvoju sveslovenske pismenosti“, rekao je Đorđijev.

On je naglasio da se u potpunosti poštuje autonomija rada komisije i da nemaju političke pritiske, kao i da svrha njihovog rada nije menjanje istorijskih činjenica, već promocija obrazovanja i prevazilaženje nesuglasica.

Đorđijev je ocenio da će period 19. i 20. veka biti jedan od najtežih o kojima će komisija raspravljati, ističući da ukoliko ne bude dogovora ni po koju cenu ovo telo neće donositi rešenja istorijskih nesporazuma.

Kulturno nasleđe i istorijska pitanja bila su jedan od „kamena spoticanja“ dve zemlje, kada je Bugarska stavila veto na napredak Severne Makedonije u evropskim intgeracijama, ali su 17. jula ove godine, one prihvatile francuski predlog o rešavanju međusobnih problema, čime je otvoren put za pretpristupne pregovore Skoplja sa Evropskom unijom (EU).

Usvajanje preporuka dolazi mesec dana nakon potpisivanja Protokola od strane šefova diplomatija Severne Makedonije i Bugarske Bujara Osmanija i Teodore Genčovske , kako je to predviđeno u samom dokumentu, da dve zemlje objave na sajtovima vlada već odobrene preporuke iz terenskog rada Zajedničke multidisciplinarne komisije za istorijska i obrazovna pitanja, navodi MIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar