U trendu

Presedan u Austriji: Poništeni izbori, šansa za desničare

Predsednički izbori u Austriji, u kojima je kandidat desničarske FPO izgubio sa malom razlikom, poništeni su odlukom Ustavnog suda.

Odluka je bez presedana, a doneta je zbog nepravilnosti prilikom prebrojavanja glasačkih listića na nekim biračkim mestima, nakon žalbe FPO.

Izbori u Austriji su bili u žiži evropske javnosti jer su bili viđeni kao moguća prekretnica za čitav kontinent, u slučaju pobede desničara. Smatralo se da bi to i u drugim zemljama otvorilo prostor za desničarske stranke.

Ipak, kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer izgubio je tesno od Aleksandera van der Belena iz redova Zelenih i to za samo 30.863 glasa, odnosno 0,6 procenata.

FPO je ubrzo uložila žalbu zbog „brojnih nepravilnosti“ i navela da ih je bilo u čak 94 od 114 izbornih jedinica. Žalba je bila napisana u 150 reči.

Ustavni sud javno je saslušao 67 svedoka, od kojih je veliki broj ukazao na nepoštovanje procedure za prebrojavanje glasova predatih putem pošte.

Naime, brojne izborne komisije su glasove putem pošte, umesto, kako to predviđa izborni zakon, dan posle izbora, otvorili i prebrojali na dan izbora.

Takođe, u nekim opštinama ti glasovi su prebrojani bez prisustva članova izborne komisije, koji su i pored toga potpisali zapisnik.

Kako prenosi „Gardijan“, iako nema dokaza da je bilo manipulacije samim glasovima, sud je doneo odluku na osnovu kršenja izbornih zakona.

Obrazlažući odluku predsednik suda Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom.

„Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju“, obrazložio je on.

Razmatranje žalbe FPO pred Ustavnim sudom pokazalo je da je neophodno reformisati izborni zakon, posebno deo koji se odnose na glasove predate putem pošte.

Zasad nije poznato kada će biti održani novi izbori, ali će desničari na novim krilima ući u njih, nakon razvoja situacije u Evropskoj uniji i „bregzita“. Pretpostavlja se da će termin novih izbora biti ove jeseni, možda već u septembru, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.