U trendu

Presuda nekadaĆĄnjem komandantu tzv. OVK Mustafi 16. decembra

HAG – Specijalizovana veća Kosova sa sediĆĄtem u Hagu zakazala su izricanje prvostepene presude nekadaĆĄnjem komandantu tzv. OVK Saljihu Mustafi za petak, 16. decembar.
Izricanje presude zakazano je za 9.00 časova, navodi se na sajtu Specijalizovanih veća.
Ovo će biti druga presuda tog suda, pred kojim se sudi nekadaơnjim pripadnicima OVK zbog ratnih zločina nad Srbima, Albancima, Romima i drugim.
TuĆŸilac je u zavrĆĄnoj reči rekao sudu da bi Mustafa trebalo da bude osuđen na 10 godina zatvora za proizvoljno pritvaranje, 20 godina zatvora za okrutno postupanje, 25 godina zatvora zbog mučenja i 33 godine zatvora za ubistvo.
Mustafa je optuĆŸen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvrĆĄenim tokom aprila 1999 godine u logoru na imanju u selu ZlaĆĄ.
On je negirao krivicu, a ispitani svedoci su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni i prebijani skoro svaki dan i drĆŸani u ĆĄtalama.
Nalazi se u haĆĄkom pritvoru od septembra 2020. godine, a na pojavljivanju pred sudom negirao je krivicu po svim tačkama optuĆŸnice Specijalizovanog tuĆŸilaĆĄtva.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni stareĆĄina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u ZlaĆĄu koje je sluĆŸilo kao zatvor.
U četiri tačke optuĆŸnice optuĆŸen je za ratne zločine: proizvoljno liĆĄavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvrĆĄena nad najmanje ĆĄest lica.
Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu pribliĆŸno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optuĆŸnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar