U trendu

Preti novi rat? Rusija: Za nas je to provokacija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da Moskva smatra da je transport nuklearnog oružja u Poljsku veoma provokativan, nakon izjave visokog zvaničnika.

U razgovoru za francuskim medij LCI u sredu, Peskov je rekao da bi svako takvo raspoređivanje projektila verovatno izazvalo odgovor Rusije, sugerišući da bi to promenilo celokupan stav povodom nuklearnog naoružanja.

„Za nas bi to bila velika pretnja“, rekao je on, dodajući „u ovom slučaju bi postavljanje ruskih nuklearnih projektila po zapadnoj granici bilo neizbežno“, takođe naglašavajući da je Moskva „odgovorna nuklearna sila“, piše Raša tudej.

Komentari Peskova usledili su nakon što je zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski rekao za nemačke novine prošlog vikenda da će njegova zemlja „biti spremna“ za skladištenje američkog nuklearnog oružja, tvrdeći da raspoređivanje projektila na istočnom krilu NATO „ima smisla“ i da bi „značajno povećalo odvraćanje pažnje Moskvi“.

Tokom konferencije za medije u ponedeljak, Peskov je takođe rekao da će taj potez samo povećati tenzije pored trenutnih u Ukrajini, nazvavši to razlogom za „duboku zabrinutost“.

Kačinjski nije bio prvi koji je pokrenuo tu ideju, a izaslanik Vašingtona u Poljskoj dao je isti predlog još 2020. godine, pozivajući u tom slučaju na repozicioniranje američkih nuklearnih bombi, koje su trenutno u Nemačkoj. Američki lideri su do sada odbijali da reaguju na ove predloge.

Postavljanje naoružanja u Poljsku bilo bi u suprotnosti sa obećanjem vojnog bloka Severnoatlantske alijanse iz 1996. da „nema nameru, plan i razlog da raspoređuje nuklearno oružje na teritoriji novih članica“.

Varšava se pridružila Alijansi tek 1999. godine, iako druge zemlje članice koje su ranije ušle u NATO nastavljaju da skladište američke projektile na svojoj teritoriji prema sporazumima o podeli nuklearnog oružja, a među njima su: Turska, Italija, Belgija, Nemačka i Holandija.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar