U trendu

Pretnje i poruke mržnje Srbima u Mostaru

MOSTAR – Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići, koje se nalazi u zapadnom delu grada, noćas je oskrnavljeno ustaškim simbolima, porukama mržnje i jezivim pretnjama upućenim Srbima.

Jedna od poruka sa upisanim slovom „U“, glasi: „Srpska porodica od 13 članova, masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 će poginuti, poslednjeg preživelog probošću vilama“.

Druga poruka glasi: „Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina“, a pored ove poruke stoji potpis Hrvatska Republika Herceg Bosna, prenosi agecija SRNA.

Na ulaznoj kapiji groblja ispisano je „Maksovi mesari“, aluzija na Vjekoslav Maksa Luburića, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni stravični zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima.

Vidno uznemireni Srbi iz Vihovića kažu da su veoma uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbedni u svojim kućama i u svom gradu.

Žitelji ovog dela Mostara su nakon što su pretnje osvanule na zidovima pravoslavnog groblja pozvali svog sveštenika Nebojšu Radića koji je slučaj prijavio policiji, a na mesto događaja izašli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji obavljaju uviđaj.

Radić je rekao da je situacija veoma ozbiljna.

„Ne znam šta da kažem ljudima. Unet je nemir među meštane srpske nacionalnosti. Osuđujem ovaj sramni čin i pojedince koji su ovo učinili. Pozivam policiju da se izjasni i kaže da li su ljudi ovđe sigurni“, poručio je sveštenik Radić.

Nedavno je na Partizanskom spomen groblju u Mostaru pod okriljem noći uništeno oko 700 kamenih spomeničkih ploča, ali počinioci još nisu otkriveni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.