U trendu

Prevara veka: Ruski Migovi prodati za 220 dinara, pa kupljeni za milione (foto)

Nekoliko aviona „Mig-31“ koje je Rusija otpisala sa državnog stanja, prodati su za dva dolara po avionu, da bi ih nakon toga ista firma kupila za više miliona dolara.

Detalji prevare, koja se odvijala pre desetak godina, tek su sada otkriveni zahvaljujući tome što je čovek koji stoji iza svega uhapšen, prenosi RT.

Bivši službenik u filijali Federalne agencije za državne rezerve Rusije u Nižnjem Novgorodu Andrej Siljakov uhapšen je u svojoj vikendici krajem maja.

On je početkom prošle decenije u odsustvu osuđen na 11 godina zatvora, a za njim je bila raspisana i međunarodna poternica.

Avioni su prodati tako što su stavljeni na aukciju kao delovi aviona, kako se ne bi privukla pažnja, preneli su ruski mediji, pozivajući se na tužioca koji se bavio slučajem

Tužilac je otkrio da u pitanju nisu bili delovi, već celi „Mig-31“ avioni. Četiri vazduhoplova su se nalazila u lokalnoj fabrici aviona „Sokol“, u čijem su vlasništvu i bili.

Avione je na aukciji kupila firma u vlasništvu Siljakovljevog bliskog prijatelja po ceni od 153 rublje (223 dinara) za jedan avion.

Nakon što su prošli kroz lanac preprodavaca, avione je kupila fabrika aviona „Sokol“, ali za više miliona dolara. Vazduhoplovi za sve to vreme nisu napustili skladište fabrike, pošto se prevara odnosila samo na vlasnička prava.

Istražitelji veruju da je ruska vlada zbog ove prevara izgubila oko milijardu rubalja, odnosno oko 14 miliona dolara.

Porodica Andreja Siljakova najavila je žalbu na presudu, a njegova supruga tvrdi da je čitav slučaj namešten, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)