Preživeli logoraši Aušvica ispred „zida smrti“: Dokle god sam živa, dolaziću ovde

Više desetina preživelih zatočenika Aušvica položilo je danas vence i cveće ispred ozloglašenog „zida smrti“ u tom bivšem nacističkom koncentarcionom logoru kako bi odali poštu žrtvama tog logora, oslobođenog pre 72. godine.

Preživeli logoraši odali su poštu ubijenima noseći šalove na pruge koji podsećaju na odeću zatočenika logora, kao i molitvama i paljenjem cveća na zidu.

„Dok god sam živa, dolaziću ovde“, rekla je za agenciju PAP jedna od preživelih, Poljakinja Janina Malec, čiji su roditelji ubijeni kod „zida smrti“, preneo je AP.

Istovremeno, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer poručio je u Nemačkoj da njegova zemlja ostaje posvećena obeležavanju genocida, sećanju na žrtve logora i preuzimanju odgovornosti za zločine.

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, preko šest miliona nedužnih žrtava – pripadnika jevrejskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.