U trendu

Preživeli pilot aviona otkrio uzrok smrtonosnog požara (video)

Još uvek nije poznat tačan uzrok požara u avionu Suhoj Superjet-100, ali mnogi mediji, kao i preživeli putnici, svedoče da je tragičnoj nesreći prethodio udar munje u avion, javlja BBC.

U smrtonosnom požaru poginula je 41 osoba poginula je u nesreći ruskog putničkog aviona Suhoj Superjet-100 u kojemu su bila 73 putnika i pet članova posade.

Avion je oko pola sata nakon poletanja sa Šeremetjeva morao prisilno da sleti nazad na moskovski aerodrom, a tačan uzrok nesreće još uvek nije poznat. Devet osoba je završilo u bolnici, dok je 14 osoba dobilo pomoć na licu mesta i nisu hospitalizovani.

Vlasti još uvek nisu navele tačan uzrok nesreće, a ruski nacionalni prevoznik samo je saopštio da se avion vratio na aerodrom zbog „tehničkih razloga“. Svi moderni avioni trebalo bi da budu konstruisani tako da podnesu udare munja. Međutim, članovi posade rekli su da je zbog munje izgubljena komunikacija s kontrolom leta.

Konvencionalni putnički avioni napravljeni su od aluminijuma pa im oklop aviona deluje kao kavez koji raspoređuje električnu energiju i omogućuje sigurno putovanje, uprkos munjama.

Neki noviji avioni napravljeni su od nekih lakših materijala koji imaju manju električnu provodljivost i koji moraju stoga biti dodatno zaštićeni drugim materijalima.

Elektronska oprema aviona i priključci na rezervoare goriva zaštićeni su od spoljnih električnih uticaja.

Udari munja, piše BBC, mogu stoga uzrokovati tehničke smetnje, zbog čega se avion, čisto iz predostrožnosti, može preusmeriti ili hitno prizemljiti, međutim nesreće nakon takvih incidenata su veoma retke.

Denis Evdokimov, kapetan aviona Superjeta 100, otkrio je dodatne detalje o tragičnoj nesreći, javlja RT.

“Morao sam da sletim sa punim rezervorima goriva što je, zbog nezgodnog prizemljenja, verovatno dovelo do požara u avionu“, rekao je Evdokimov.

„Video sam bljesak i čuo munju“, rekao je i dodao da nije uspeo da stupiti u kontakt s kontrolom leta“zbog udara munje”.

Piloti su zbog toga morali ručno da slete. Nakratko su uspostavili radio-kontakt i “mogli da kažu samo nekoliko reči“ kontroli leta, koja ih je usmerila prema pisti.

Dok je pokušavao da sleti, avion je nekoliko puta udario u pistu i verovatno pritom oštetio rezervoare goriva što je uzrokovalo požar u zadnjem delu aviona.

“Brzina nije bila visoka, što je normalno. Međutim, avion je bio mnogo teži nego što bi trebalo da bude zbog punih rezervoara goriva što je otežalo sletanje“, objasnio je pilot.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.