U trendu

Pripadnici VCG rade na sprečavanju erozije plaže na Ada Bojani

PODGORICA – Sedam pripadnika Inžinjerijske čete Vojske Crne Gore uključeno je u radove na sprečavanju erozije plaže na Adi Bojani koja je ugrožena jakim talasima i morskim strujama.

Oni će u narednih 15 dana sa neophodnom mehanizacijom formirati trapezaste peščane dine prema preporukama i savetima eksperata iz Italije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vojska Crne Gore je prošle godine bila angažovana na ovom delu crnogorske obale pružajući podršku Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom.

Stručnjaci već duže vreme upozoravaju da su prirodni faktori u Ulcinju nezaustavljivi, da erozija ne prestaje i da bi Ada Bojana mogla nestati za 50, 60, 100 godina zbog klimatskih promena.

Nestajanje Ade Bojane bi, kažu, za sobom povuklo i objekte sagrađene uz obalu, s obzirom na nesporne okolnosti da se nivo mora podiže a tlo spušta.

Ističu da je sve manje nade da se erozija može u potpunosti zaustaviti, a promene koje će uslediti na Adi Bojani odraziće se i na dobar deo Velike plaže u Ulcinju., glavni su faktori koji će nastaviti da utiču na dramatične promjene obale Ade Bojane i dijela Velike plaže. To je gotovo izvjesno a sve je manje nade da se erozija može u potpunosti zaustaviti.

Portal podgoričkog Dana pisao je letos da je na to svojevremeno upozoravo pokojni Martin Šnajder Jakobi čuveni nemački ekolog, botaničar i ornitolog, koji je pre dvadesetak godina predvidio šta će se dešavati na ovom delu obale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar