U trendu

Pripadnik bivše VRS optužen za zločin nad Bošnjacima

SARAJEVO – Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića (57) zvanog „Zunđa“ i „Nikač“ iz Čajniča, kojom se tereti da je bio učesnik u, kako se navodi, širokom i sistematskom napadu Vojske Republike Srpske, vojnih, paravojnih i policijskih snaga na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području opštine Foča.

Optužnica je prosledena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nikačević se, prema optužnici, tereti da je, u vremenskom periodu od sredine aprila do kraja septembra 1992., vršio progon, kako se tvrdi, civilnog stanovništva na nacionalnoj i verskoj osnovi, postupajući suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vreme rata.

Optuženi Nikačević se tereti da je učestvovao u prisilnom nestanku dva lica bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloletnog dečaka, nečovečnom postupanju, ubistvu 10 civila i pomaganja u silovanju, kao i nezakonitom zatvaranju i prisilnom preseljenju civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi je vršio progon i na način da je kao komandir specijalne jedinice zv. „Nikačevi“, kao nadređeno lice znao da su njegovi podređeni pripadnici jedinice počinili nečovečna postupanja i ubili zarobljene civile, kao i da nije preduzeo mere da spreči zločine i kazni počinioce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.