Priština neće razgovore, već da im svet isposluje nezavisnost

ISTANBUL – Priština neće razgovore, neće ništa da daju Srbima, računaju samo da će oni koji su im dali državu pritisnuti Srbiju da im prizna nezavisnost, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom Hotijeve izjave da je pitanje Zajednice srpskih opština rešeno još 2013.

On takođe nije mogao da odgovori da li će ići na dijalog u Brisel, jer se stvari, kako je istakao, menjaju na dnevnom nivou.

Vučić je za Pink u Istanbulu konstatovao da razgovori o Zajednici srpskih opština jesu završeni aprila 2013. godine, a danas je kraj 2020, a Priština još nije ispunila tu svoju obavezu.

„Sada se dešava ono o čemu govorim mnogo vremena, na šta sam upozoravao i EU i sve međunarodne zvaničnike, da Albanci ne misle da Srbi treba da imaju bilo šta, već da oni koji su im stvarali takozvanu državu treba samo da pritisnu dugme i Srbija prizna nezavisnost. Onda će da izazovu novi 17. marta kao 2004. da proteraju 100.000 Srba koji su ostali i time bi završili svoj posao“, rekao je Vučić u Istanbulu za TV Pink.

On je istakao da Priština ne želi razgovore o ZSO.

„Ako ste pročitali u izjavi Hotija on je rekao to je završeno 2013. Time je izneo najstrasnsiji argument protiv prištinske strane. Završeno je 2013., a danas je 2020 i a vi još niste ispunili svoje obaveze iz aprila 2013.. Ne znam da li se time hvalite ili žalite“, kazao je Vučić.

Rekao je da je čudna sveukupna atmosfera u svetu, zbog rivaliteta Amerike i Evrope, četiri sile, i da niko ne želi da prikaže neuspeh, ni da ukaže ko je krivac.

„Mnogo bi bilo lakše ukazati da je Srbija kriva. Ovako govore o dve strane“, dodao je on.

Vučić je istakao da je Beograd spreman za dijalog o ZSO, za razgovore I da neće nikada pobeći od dijaloga.

„To ne radim da bi se igrali igre okrivljavanja već da bismo postigli kompromisno rešenje, ali znam da nije moguće postići dok ne dođe do temljnjih i dubinskih promena u glavi ljudi u Prištini, dok ne shvate da su stvari u svetu drugačije, da Srbiji nisu zatvorena vrata u Vasisngonu, da ne mogu više da racucnaju na stoprocentnu podršku onih koji su ih u kolevci ljuljali. Ta situacija se polako menja, ne može drastično. Neće Amerikanci promeniti stav o nezavsinsot Kosova, ali imamo otvorenija vrata za delovanje srpske politike, naših ideja“, objasnio je on.

Upitan da li putuje u Brisel na nastavak dijaloga, rekao je da se stvari menjaju na dnevnom nivou.

„Bio sam 200 puta u Briselu, malo puta sam bio radostan i nasmejan, ali takav je posao i verujem da će na kraju građani Srbije biti nasmejani kad budemo u EU“, podvukao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.