U trendu

Pritvor odredjen za osam članova katalonske vlade, deveti pušten uz kauciju

Španski sud danas je naložio pritvor za osam smenjenih članova katalonske vlade posle njihovog saslušanja u okviru istrage o pobuni i proneveri sredstava. 

Devetom članu vlade, koji je podneo ostavku pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, takodje je odredjen pritovr ali je on pušten uz kauciju od 50.000 evra. 

Ovu odluku je donela istražni sudija Karmen Lamela na zahtev tužilaca koji vode krivični postupak protiv katalonskih zvaničnika posle proglašenja nezavisnosti u Parlamentu Katalonije prošlog petka. 

Medju osmoro pobornika nezavisnosti Katalonije koji su pritvoreni je i Oriol Žunkeras, broj dva smenjenog katalonskog vodje Karlesa Pućdemona.

Pućdemon i još četiri člana njegove vlade nalaze u Belgiji i odbili su da se danas pojave pred sudom u Madridu.  

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je danas izdavanje evropskog naloga za hapšenje za Pućdemona i još četiri člana njegove vlade nakon što se danas nisu pojavili na saslušanju u Madridu, saopštili su ranije danas sudski izvori. 

Španska vlada se pozvala na svoja ustavna ovlašćenja prošle nedelje i preuzela kontrolu nad Katalonijom posle proglašenja nezavisnosti te oblasti. Madrid je smenio katalonsku vladu, raspustio regionalni parlament i sazvao regionalne izbore za 21. decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar