U trendu

Prkose embargu: Krave avionima dopremljene u Katar

Prva grupa krava dopremljena je avionima u Katar da bi proizvodnjom mleka bio smanjen efekat embarga koji su tom emiratu nametnuli susedi, rekao je danas zvaničnik nadležan za projekat.

Iz Budimpešte je stiglo 165 krava rase holštajn, što je samo prvi deo od 4.000 grla koje će Katar vazdušnim putem uvesti do avgusta.

Krdo je odvezeno na farmu 80 kilometara od Dohe, a krave su dočekane sa velikim interesovanjem medija i u Kataru ih vide kao znak prkosa prema susedima, piše Frans pres.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat 5. juna prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom i nametnuli mu ekonomske sankcije pod optužbom da podržava terorizam. Katar je te optužbe odbacio.

Saudijska Arabija je zatvorila jedinu kopnenu granicu Katara, kuda je prolazio najveći deo uvozne hrane za taj emirat a posebno mleko.

Pre krize je Katar veoma zavisio od uvoza hrane i hrana je činila više od pola ukupnog uvoza te zemlje. Uvoz hrane se višestruko povećao posle 5. juna, posebno iz Irana, Turske i Maroka.

Krave su stigle u teretnom avionu Katar ervejsa (Qatar Airways). Za dopremanje svih 4.000 grla biće potrebno najmanje 60 letova, prenose mediji u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.