U trendu

Procene ekonomista: Kina prestiže SAD i postaje najveća ekonomska sila

Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje privrede do 2035. godine i nadmaši Ameriku kao najveću svetsku ekonomiju, smatra ekonomista „Banke Amerike“.

Prema procenama ekonomiste Helen Kjao, osim što će udvostručiti BDP, azijski ekonomski div nadmašio bi SAD kao najveća svetska privreda 2027. ili 2028. godine.

Kineski predsednik Si Đinping je u novembru prošle godine rekao da je moguće udvostručiti bruto domaći proizvod i dohodak po glavi stanovnika do 2035. godine.

Udvostručenje kineskog BDP-a zahteva prosečni godišnji rast od 4,7 posto u sledećih 15 godina, za šta su neki stručnjaci rekli da bi moglo biti teško postići.

Međutim, Helen Kjao, šef odeljenja za azijsku ekonomiju, veruje da će neke mere reformi pomoći Kini da to ostvari.

„Mislimo da bi Kina to mogla da ostvari“, rekla je ona za Si-En-Bi-Si.

Kako se napominje, Kina je bila jedna od retkih ekonomija na globalnom nivou koja je rasla 2020. uprkos izazovima pandemije virusa korona.

Zvanični podaci pokazuju da se kineska ekonomija prošle godine povećala za 2,3 posto, a Međunarodni monetarni fond za Kinu je ove godine prognozirao rast od 8,1 posto, preneo je portal „Kliks“.

U međuvremenu, američka privreda se smanjila za 3,5 posto u 2020. godini, pokazale su najnovije vladine procene. MMF je rekao da bi američka ekonomija ove godine mogla porasti za 5,1 posto.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)