Prodemokratski skup u Hongkongu završen ranije zbog nasilja

Masovan prodemokratski skup u centru Hongkonga završen je danas ranije nego što je planirano pošto je na demonstracijama ponovo došlo do nasilja.

Demonstranti su bacali cigle i molotovljeve koktele na vladine zgrade, a policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Policija je saopštila da su „radikalni demonstranti“ ispaljivali dimne bombe i uništili imovinu ispred zgrade vlade i da su laserom ciljali helikopter, čime su naneli „ozbiljnu pretnju bezbednosti svih“ u toj oblasti.

Scene nasilja su česte u Hongkongu otkako su u junu počeli protesti za demokratske reforme u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Organizatori su naveli da je na današnjem protestu učestvovalo izmedju 200.000 i 300.000 ljudi, dok policija nije iznela procenu.

Skup je organizovan u cilju obeležavanja pete godišnjice početka protesta Kišobran pokreta iz 2014. godine, kada su demonstranti 79 dana uzastopno blokirali ključne saobraćajnice u centru grada.

Današnji protest je održan par dana uoči velikih demonstracija planiranih u Hongkongu za 1. oktobar, kada Peking slavi 70. godišnjicu proglašenja Narodne Republike Kine, odnosno dolaska komunista na vlast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.