U trendu

Profesor: Četvrtog februara je neophodno pokazati državno jedinstvo

SKOPLJE – Obeležavanje godišnjice rođenja makedonskog revolucionara Goce Delčeva, 4. februara, dolazi u trenutku pogoršanih odnosa između Severne Makedonije i Bugarske i u atmosferi podignutih tenzija, kada Sofija koristi sve mehanizme da prikaže Makedoniju kao zemlju u kojoj se ne poštuju osnovna ljudska prava i u kojoj Bugari nisu bezbedni, piše danas skopski portal Fokus.

Pojedine bugarske organizacije najavile su organizovanu posetu grobu Goce Delčev 4. februara, dok građani Makedonije najavljuju blokade puteva i organizovanje noćnih straža.

U ovako uzavreloj atmosferi profesor Aleksandar Spasenovski kaže za Fokus da je ovo šansa da se demonstrira toliko željeno državno jedinstvo.

„Ozbiljni kontinuirani napadi zvanične Sofije poslednjih dana, koji nose rizik dalje eskalacije odnosa sa ovom zemljom, predstavljaju dobar razlog da se konačno demonstrira toliko željeno državno jedinstvo“, kaže Spasenovski.

Na pitanje po čemu se ova situacija razlikuje od svih prethodnih u kojima makedonski politički lideri nikada nisu pokazali zrelost i nisu se udružili za interese države, on kaže:

„Za razliku od drugih sličnih situacija u prošlosti, predstojeća proslava rođendana Goce Delčeva bi trebalo da bude iskorišćena tako da čelnici najuticajnijih političkih partija u Skupštini, zajedno sa nosiocima najviših državnih funkcija, budu u sastavu jedne delegacije, a ne da predvode zasebne delegacije koje bi istovremeno, u crkvi Sv. Spasa, odali poštou ovoj ličnosti iz naše istorije“.

Na taj način bi se, kaže Spasenovski, moglo uticati u pravcu smirivanja situacije, bila bi poslata snažna poruka o postojanju međupolitičkog i međunacionalnog jedinstva o najvažnijim temama, pokazala bi se društvena zrelost i uticalo bi se na postepenu promenu odnosa prema nosiocima najviših funkcija čija ovlašćenja proizilaze iz Ustava države.

„Ukoliko do toga ne dođe, na osnovu sadašnjeg razvoja događaja, kao i na osnovu iskustva iz prošlosti kada se obeležavaju slični datumi, postoji realna mogućnost da proslava rođendana Goce Delčeva bude znak novih neprimerenih napada od ljudi koji će doći iz susedne Bugarske u Skoplje, kao i dela drugih domaćih grupa koje će tog dana izviždati neke od lidera“, kaže profesor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.