U trendu

Projekcije: Skijoli vodi na predsedničkim izborima u Argentini

Danijel Skijoli, kandidat levog centra koga podržava predsednica Kristina Kiršner, vodi posle prvog kruga predsedničkih izbora u Argentini, prema prvim projekcijama izbornih rezultata objavljenih danas na više televizija.

Projekcije bez datih procenata, koje je emitovalo pet televizija slažu se o trojici na vrhu – Danijel Skioli ispred konzervativnog gradonačelnika Buenos Ajresa Mauricija Makrija i poslanika Serhia Mase na trećem mestu.

Ubrzo posle zatvaranja birališta u 18.00 časova po lokalnom vremenu (21.00 GMT), ankete medjutim, nisu mogle da predvide da li će biti drugog kruga glasanja ili je prednost kandidata levog centra dovoljno velika da pobedi već u prvom krugu.

Predsednički kandidat može da pobedi u prvom krugu ako osvoji 45 odsto glasova ili 40 odsto s razlikom od 10 odsto glasova u odnosu na drugog kandidata.

Prvi nepotpuni zvanični rezultati biće objavljeni oko 21.00 po lokalnom vremenu.

Na izborima se bira naslednik Kristine Kiršner koja je na vlasti od 2007. godine i koja, prema ustavu nema pravo da se kandiduje za treći predsednički mandat.

Član levičarske koalicije na vlasti Danijel Skijoli favorit je na izborima na kojim je drugi favorit Mauricijo Makri iz Konzervativne stranke, koji je osam godina gradonačelnik Buenos Ajresa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.