U trendu

Promena strategije u Parizu: Smena šefa policije, zabrana za „žute prsluke“

Francuski premijer Eduar Filip objavio je zabranu protesta „žutih prsluka“ na aveniji Šanzelize i u još dva grada pošto su u subotnjim neredima luksuzne prodavnice bile opljačkane i zapaljene, a smenjen je i šef pariske policije.

Filip je izjavio je da će se zabrana primenjivati na neodređeno vreme u delovima grada koji su bili „najviše pogođeni“ uništavanjem i pljačkama u Parizu, Bordou i Tuluzu od kako su u novembru počeli protesti „žutih prsluka“, prenosi AP.

Francuski premijer je rekao i da će ove nedelje na mesto šefa pariske policije umesto Mišela Delpeša biti postavljen Didije Lalemen.

Najavio je i promenu bezbednosne strategije prema kojoj bi policija imala veću inicijativu na terenu da preduzme mere protiv demonstranata koji prave nerede i kako bi mogla da ih rastera.

Policija će, precizirao je Filip, koristiti nova sredstva, uključujući dronove i video nadzor da bi se sprečilo nasilje i kako bi se izgrednici našli pred sudom.

Filip je, s druge strane, obećao da se „ništa neće promeniti“ kada su u pitanju mirni, odobreni protesti.

On je ove nove bezbednosne mere objavio u ponedeljak posle sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i visokim bezbednosnim zvaničnicima, a njihov je cilj da se izbegne ponavljanje subotnjeg nasilja, u kojem su demonstranti izazvali požare opasne po život, opljačkali luksuzne prodavnice i napali policiju oko Jelisejskih polja.

Podseća se da su učesnici protesta spalili poznati restoran i nekoliko novinskih kioska, radnju sa luksuznom robom i vozila.

Državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nune priznao je ranije da policija nije uspela da obuzda nasilne demonstracije u Parizu tokom protesta „Žutih prsluka“ i kazao da vlada nastoji da izbegne ponavljanje ovog scenarija.

Nune je za „RTL radio“ rekao da se policija spremila za porast nasilja, ali da je tokom demonstracija u subotu bila „manje reaktivna“ nego na prethodnim.

Dodao je da su policajci bili primetno oprezniji u upotrebi gumenih metaka zbog brojnih povreda koje su ranije izazvali.

AP navodi da su izgrednici tokom demonstracija u subotu na Jelisejskim poljima izazivali požare kojima su ugrožavali ljudske živote, pljačkali radnje sa luksuznom robom i napadali policiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar