U trendu

Promonarhističkoj koaliciji pripala sva mesta u parlamentu Monaka

MONAKO – Koalicija sastavljena od liberalne stranke, stranke desnog centra i konzervativne stranke osvojila je sva 24 mesta u parlamentu Monaka, što je prema konačnim rezultatima 89,6 odsto glasova, preneo je danas portal Euraktiv.

Novoosnovana partija levog centra i zaštite životne sredine NIM osvojila je samo 10,4 odsto glasova, što prema izbornom sistemu Monaka nije bilo dovoljno za osvajanje poslaničkih mesta.

Kako navodi ovaj portal, izbori su bili istorijski pošto je promonahristička koalicija osvojila sva mesta u parlamentu.

Izlaznost na parlamentarnim izborima u kneževini pala je sa 74,6 na svega 57,3 odsto, što je najniža izlaznost od Drugog svetskog rata.

Koalicija, odnosno savez UNM, formiran je od svih partija koje su učestvovale na prethodnim izborima za nacionalni parlament 2018, a ono što ih sve povezuje je činjenica da se protive ulasku zemlje u Evropsku uniju i podržavaju monarhiju.

Osim toga, parlament Monaka nema presudnu političku moć u kneževini, pošto princ može da ga raspusti u bilo kom trenutku, pod uslovom da se u roku od tri meseca nakon toga održe parlamentarni izbori.

Premijer Monaka bira se u konsultacijama princa sa francuskom vladom i on ne mora da bude iz stranke koja je ušla u parlament.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.