U trendu

Pronađen prvi trag u hakerskom napadu na Kurcovu OVP

BEČ – Istraga u slučaju hakerskog napada na centralu Narodne partije Austrije (OVP) bivšeg premijera Sebastijana Kurca dovela je do prvih tragova.

Prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, pronađeni su „ukradeni“ podaci na jednom javnom serveru u Francuskoj.

U istragu je uključen i Europol, jer su evropske vlasti veoma ozbiljno shvatile sajber napad na jednu stranku u zemlji članici EU.

Za sada je potpuno nejasno ko stoji iza hakerskog napada, koji je postao i tema u predizbornoj kampanji.

Osnivač parlamentarne liste „Ject“ Peter Pilc optužio je bivšeg kancelara Kurca i članove predsedništva narodnjaka Gernota Blimela i Karla Nehamera da lažu da je OVP bila napadnuta od strane hakera.

On je, na konferenciji za štampu, ustvrdio da su podaci koji su isplivali u javnost, „delo“ krtice unutar stranke.

To isto smatra i Slobodarska partija (FPO), koja ne veruje u hakerski napad, već u nelojalnog saradnika u redovima OVP.

Iz OVP ove tvrdnje su odbačene uz napomenu da su eksperti utvrdili da je stranka bila izložena masivnim napadom od spolja.

To što se sada Europol uključio u istragu, prema austrijskim medijima, jača teoriju da iza napada mogu stajati strani hakeri.

Pošto su tokom višemesečnog napada napravljene značajne greške isključuje se mogućnost da je delovala profesionalna obaveštajna služba, što se najpre pretpostavljalo.

Tokom hakerskog napada ukradeno je više od 1,3 terabita podataka, a ujedno su hakeri imali pristup mejlovima vodećih ličnosti stranke, a tako i njenog lidera Kurca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.