U trendu

Propala mu svadba pa otišao u džihadiste

Ebrahim H. iz Nemačke, kome se u gradu Cele sudi zbog učešća u aktivnostima Islamske države, objasnio je danas da je odlučio da ide u Siriju, pošto mu je propala svadba.

„Osećao sam se poniženo. Bio sam ljut na svoje roditelje. Želeo sam jednostavno da odem“, ispričao je ovaj dvadesetšestogodišnji mladić pred sudom svoje razloge za odlazak među teroriste.

Ebrahim H. je krajem maja otišao sa suoptuženim Ajubom B. (27) u jedinice Islamske države gde se, posle nekoliko dana prijavio kao samoubica-atentator, prenose nemački mediji.

„Ebrahim se u logeru brzo promenio“, rekao je Ajub, prenose mediji.

Atentat, gde je Ebrahim trebalo da učestvuje, propao je, a on se preko Tunisa, gde su mu roditelji bili na odmoru, Italije i Francuske vratio nazad za Nemačku, gde mu se sada sudi.

Nemačka je pooštrila paket antiterorističkih zakona, prema kojima je i sam pokušaj odlaska džihadista u krizne, ratne regione krivično delo.

Ranije su krivično bile gonjene samo one osobe kojima se moglo dokazati da su u nekom od kampova boravile sa namerom da posle izvode teroristička dela, podsećaju mediji.

Statistika u Nemačkoj pokazuje da broj ekstremnih islamista raste.

Iz Savezne Službe za zaštitu ustava upozoreno je u jednom izveštaju da je broj salafista u Nemačkoj povećan na preko 7.000 osoba sa tendencijom daljeg rasta i da salafisti i u Nemackoj žele da stvore islamsku državu.

Svaki osmi džihadista je, prema podacima te službe, konvertit, odnosno, prešao u islam, tri četvrtine su muškarci i 90 odsto njih ima nemacki pasoš, pisala je štampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.