U trendu

Propao pokušaj izvlačenja broda iz Sueckog kanala

KAIRO – Pokušaj da se oslobodi gigantski teretni brod koji je blokirao Suecki kanal je propao, saopštila je danas kompanija Bernhard Šulte Šipmenadžment (BSM).
Firma zadužena za tehnički menadžment broda navodi da će još dva tegljača stići 28. marta kako bi pomogla u izvlačenju broda, prenosi Rojters.

Gigantski teretni brod sa kontejnerima Ever Given još je dijagonalno zaglavljen u Sueckom kanalu, blokirajući saobraćaj na ključnom plovnom putu za globalni brodski promet između istoka i zapada.

Ever Given, brod pod zastavom Paname koji prevozi teret između Azije i Evrope, dugačak 400 i širok oko 60 metara, nasukao se u utorak u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva.

Brod, u vlasništvu japanske firme Šoei Kisen KK, blokirao je saobraćaj u kanalu, ostavljajući na „čekanju“ desetine drugih brodova u Sredozemnom i Crvenom moru.

Pramac broda dodiruje istočni zid kanala, dok mu je krma prislonjena uz zapadni zid. Ovo je događaj bez presedana u 150 godina dugoj istoriji kanala, kažu stručnjaci.

Brod se nasukao na otprilike šest kilometara severno od južnog ulaza u kanal, u blizini grada Sueca, u delu kanala gde je saobraćaj jednosmeran.

Evergrin, velika tajvanska brodarska kompanija koja upravlja brodom, saopštila je da je Ever Given savladao jak vetar dok je ulazio u kanal iz Crvenog mora, ali da nijedan od njegovih kontejnera nije potonuo.

I uprava Sueckog kanala je za incident okrivila loše vreme.

Blokada je prouzrokovala probleme globalnoj trgovini. Kroz kanal prolazi oko 10 odsto svetske trgovine, a od posebnog je značaja za transport nafte. Zatvaranje bi takođe moglo uticati na isporuke nafte i gasa u Evropu sa Bliskog istoka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.