U trendu

Proruske vlasti: Kijev gađao slabu tacku nuklearke Zaporozje

MOSKVA – Kijevski režim je dronovima-kamikazama želeo da napadne sistem rashladne tečnosti reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

„Stručnjaci za nuklearnu bezbednost koji su prisutni u elektrani tvrde da je sistem rashladne tečnosti, nažalost, njena najslabija tačka. Zbog toga je velika verovatnoća da su ukrajinski neonacisti gađali taj sistem kako bi izazvali katastrofu“, naveo je Balički za televizijski kanal Rosija 24, prenosi TAS S.

On je kazao da su članovi osoblja zaporoške nuklearne elektrane, koji su povređeni u napadu dronovima, u teškom stanju, ali van životne opasnosti.

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su juče nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara u ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti.

Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza, a izvedena su ukupno četiri napada, prenosi RIA Novosti.

Predstavnik vojno-civilne administracjie Vladimir Rogov naveo je na svom Telegram kanalu da su, prema preliminarnim informacijama, „bespilotne letelice bile opremljene bojevim glavama“.

Reaktorski deo nuklearke nije oštećen.

Ukrajinske snage su i ranije izvodile napade na ovaj objekat, a u napadu u ponedeljak povređeno je 11 zaposlenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.