U trendu

Protest „Buđenje naroda“ ispred Predsedništva BiH

SARAJEVO – Grupa građana protestuje danas ispred Predsedništva BiH pod sloganom „Buđenje građana“, a među transparentima koje nose su „Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju“, „Ljudska prava, ne novi genocid“, „Potpisali ste ANP“, zovite NATO na Drinu“.

Oni zahtevaju da Predsedništvo BiH „pod hitno“ objavi poseban izveštaj o napretku BiH ka punopravnom članstvu u NATO savez, objasni razloge za usporavanje ovog procesa i preduzme sve aktivnosti kako bi se ispunili preostali uslovi u roku od naredna tri meseca.

Takođe zahtevaju da Predsedništvo BiH donese odluku o načinu sprovođenja nadležnosti tog najvišeg državnog organa u skladu sa Ustavom BiH da bi, kako smatraju, regulisala koordinacija s međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini i direktno uključili građani u proces reformi u Bosni i Hercegovini.

„Pozivamo Predsedništvo BiH da organizuju međunarodnu konferenciju po pitanju ljudskih prava i građanskih sloboda, u kojoj će učestvovati ne samo institucije BiH, već i građani i nevladine organizacije“, štoji u zahtevima.

Traže i da Predsedništvo BiH pozove sve institucije i političke subjekte u Bosni i Hercegovini da poštuju isključive nadležnosti Predsedništva BiH i pozovu ih da se uzdrže od održavanja bilo kakvih zvaničnih sastanaka, uključujući i one s međunarodnim akterima, na kojima se razgovara o pitanjima iz nadležnosti Predsedništva Bosne i Hercegovine, a posebno suprotno već donesenim odlukama Predsedništva BiH (poput članstva u NATO savezu) ili da sve inicijative za nove odluke upute Predsedništvu BiH na razmatranje.

„Pozivamo Predsedništvo BiH da se posebnom odlukom obavežu građanima Bosne i Hercegovine da se odriču svog imuniteta u pogledu krivične odgovornosti za javno iznesenu reč u vremenu trajanja svog mandata“, navodi se u zahtevima organizatora, preneli su sarajevski mediji.

Protest će trajati do 14 sati, do kada očekuju i da budu primljeni u Predsedništvo na razgovor.

Prethodno su protesti „Buđenje građana“ održani ispred OHR-a, Ambasade SAD-a, Delegacije EU, Parlamentarne skupštine BiH i Suda i Tužilaštva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar