U trendu

Protest francuskih diplomata protiv reformi javnog sektora

PARIZ – Francuske diplomate stupile su danas u štrajk, prvi put u poslednjih 20 godina, u znak protesta protiv reformi javnog sektora koje je pokrenuo predsednik Francuske Emanuel Makron.

Diplomate ocenjuju da će reforme javnog sektora „promeniti strukturu buduće diplomatije“ i naškoditi globalnom ugledu Francuske, prenosi Rojters.

U akciji koju su pokrenuli mladi državni službenici Ministarstva spoljnih poslova Francuske, učestvovalo je na stotine diplomatskih službenika u toj zemlji i van nje, uključujući i neke ambasadore.

„Odbrana interesa Francuske i služenje Francuskoj ne može biti improvizacija“, napisao je generalni konzul Francuske u San Francisku na Tviteru, prenosi Rojters.

Diplomate su zabrinute i zbog smanjenja budžetskih davanja, zbog kojih je broj zaposlenih u francuskoj diplomatiji opao za 20 odsto od 2007. godine.

Do ovog štrajka je došlo u lošem trenutku po Makrona, koji nastoji da igra vodeću ulogu u odgovoru Evropske unije na sukob u Ukrajini.

Francuska je predsedavajuća EU do kraja juna, a ova zemlja ima treću najveću diplomatsku mrežu na svetu sa oko 1.800 diplomata i oko 13.500 zvaničnika koji rade u Ministarstvu spoljnih poslova.

„Francuske diplomate su odane dušom i telom, ali su prezaposlene, nedovoljno plaćene i nemaju dovoljno osoblja“, objavio je ambasador Francuske u Azerbejdžanu Zakari Gros na Tviteru, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.