Protest francuskih policajaca protiv optužbe za nasilje i rasizam

Nekoliko stotina francuskih policajaca okupilo se u petak uveče u Parizu protestujući protiv optužbi za nasilje i rasizam, preneli su danas francuski mediji.

Policajci su se sinoć okupili ispred koncertne hale Bataklan gde je 13. novembra 2015. godine bio teroristički napad, preneo je list „20 minuta“ (20 Minutes). Policajci protestuju i zbog manjka podrške ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera (Christophe Castaner).

Nekoliko desetina policijskih vozila i motora blokiralo je ulaz u Bataklan sinoć nešto pre ponoći. Policajci su simbolično stavili na trotoar lisice intonirajući francusku himnu „Marseljezu“.

„Odbijamo optužbe o nasilju i navodnom rasizmu. Ne razumemo, jer smo pre nekoliko godina pozdravljeni za napore protiv terorističkih napada na ovom mestu, a sada se na nas upire prstom“, rekao je neimenovani policajac na skupu.

Kastaner već više od mesec dana ima teškoća da smiri nezadovoljstvo policije.

„Naša hijerarhija nas ostavlja. Od nas traže toliko toga, ne daju nam dovoljno sredstava i posle pljuju na nas“, rekli su policajci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će zabraniti policiji da koristi „tehniku gušenja“ posle smrti Afromerikanca Džordža Flojda (George Floyd) kojeg je beli policajac gušio posle čega je Flojd preminuo.

„Ako ukinu tu tehniku gušenja, šta ćemo umesto toga koristiti? Ako primenjujemo takvu tehniku, to znači da ta osoba nije baš nežna“, rekli su oni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.