U trendu

Protest izbeglica ispred predstavništva UN u Tripoliju

AUGUSTA – Stotine izbeglica protestovalo je danas, deseti dan zaredom, ispred predstavništva Ujedinjenih nacija u glavnom gradu Libije, Tripoliju tražeći evakuaciju iz te severnoafričke zemlje.

Okupljanja ispred predstavništva agencije UN za izbjeglice počela su nakon što su libijske vlasti ranije ovog meseca u gradu Gargarešu na zapadu Libije započele akciju masovnog progona izbeglica tokom koje je privedeno više od 5.000 ljudi, prenosi AP.

Agencija navodi da su privedeni ljudi držani u prenatrpanim izbegličkim centrima u kojima se sprovode mučenja, seksualni napastvovanja i druga zlostavljanja.

Istražitelji UN su saopštili ranije ovog meeseca da se zlostavljanja izbeglica u Libiji smatraju zločinom protiv čovečnosti, dok vlada u Tripoliju opravdava akcije tvrdnjama da suzbija ilegalne migracije i trgovinu drogom.

Kada je 1. oktobra u glavnom izbegličkom centru u Gargarešu počeo progon izbeglica, njih nekoliko stotina, u panici i strahu od privođenja, okupilo se ispred centrale Agencije za izbeglice UN u Tripoliju iako je iz UNHCR prošlog petka saopšteno da se privremeno suspenduju aktivnosti Centra, jer je dvoje zaposlenih u Agenciji UN povređeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.