U trendu

Protest katalonskih gradonačelnika u Briselu u znak podrške Pućdemonu

Oko 200 katalonskih gradonačelnika okupilo se danas u glavnom gradu Belgije kako bi iskazalo podršku smenjenom predsedniku tog španskog regiona Karlesu Pućdemonu dok Madrid traži njegovo izručenje.

Skup gradonačelnika održan je u evropskom kvartu Brisela, gde su smeštene institucije EU, a u blizini se okupilo stotinak pristalica jedinstvene Španije, od kojih su neki nosili transparente „Ne katalonskoj nezavisnosti“, navodi Asošiejted pres.

Gradonačelnica Anglesa Astrid Desed rekla je da su se predstavnici lokalni vlasti želeli tim skupom da „kažu članovima Vlade Katalonije“ koji su u Briselu da su „uz njih“ i da „ih podržavaju“.

Desed je zahvalila Belgiji što nije uhapsila Pućdemona. Osam smenjenih članova njegove Vlade nalazi se u španskom zatvoru, a jedan je pušten uz kauciju, dok se Pućdemon sprema da učestvuje na vanrednim izborima za katalonski parlament koje je španska Vlada raspisala za 21. decembar.

„Tražimo od Evrope i molimo je da nas sasluša, mi se osećamo Evropljanima i ovde smo, u srcu Evrope, da to kažemo“, navela je Desed.

Pućdemon i četvoro doskorašnjih katalonskih ministara dobrovoljno su se predali belgijskim vlastima u nedelju, a juče su pušteni na uslovnu slobodu. Oni ne smeju da napuštaju Belgiju, moraju da ostanu na adresama na kojima su prijavljeni i moraju da se odazivaju na sve sudske i policijske pozive.

Petoro separatisičkih katalonskih lidera otišlo je u Belgiju pošto su ih španske vlasti smenile 28. oktobra, primenjujući specijalna ovlašćenja u cilju sprečavanja nezakonite secesije Katalonije.

Španski sud je u petak izdao evropske naloge za njihovo hapšenje, a oni se sumnjiče za pet krivičnih dela, medju kojima su pobuna, podsticanje na pobunu i zloupotreba javnih fondova. Sve optužbe su povezane s njihovim nastojanjem da osiguraju secesiju Katalonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.