U trendu

Protest na Malti protiv promena strogog zakona o abortusu

VALETA – Na protestu protiv izmena zakona o abortusu na Malti danas se okupilo nekoliko hiljada ljudi, uključujući najvišeg katoličkog biskupa te zemlje i lidera konzervativne opozicije.

Demonstranti su ispred kancelarije malteškog premijera postavili veliku sliku nerođene bebe, a čule su se i parole protiv vlade, kao i pozivi da se obustave planovi za izmenu strogih zakona o abortusu, prenosi Rojters.

Tradicionalno katolička Malta je jedina članica Evropske unije koja zabranjuje abortus u svim okolnostima, čak i kada je trudnoćom ugrožen život ili zdravlje žene.

Prošle nedelje, ministar zdravlja Malte Kris Fern predstavio je u parlamentu amandman kojim lekari više ne bi rizikovali do četiri godine zatvora ako njihova intervencija za pomoć ženama sa teškim zdravstvenim problemima dovede do prekida trudnoće.

Opozicija desnog centra, moćna Katolička crkva i neke nevladine organizacije opisali su zakon kao nepotreban, kao i da je uvertira za potpunu liberalizaciju abortusa, što vladajuća Laburistička partija levog centra demantuje.

Vlada premijera Roberta Abele ima većinu u parlamentu, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina stanovnika Malte protiv abortusa, navodi Rojters.

Inicijativa za promenu pravila o abortusu pokrenuta je nakon što je američkoj turistkinji Andrei Prudente u junu ove godine odbijen zahtev za prekid trudnoće, iako ta trudnoća nije bilo održiva.

Njeni lekari su rekli da joj je život nakon obilnog krvarenja ugrožen, a ona je prebačena u Španiju gde je abortirala.

Kasnije je Prudente tužila vladu Malte, pozivajući sudove da proglase da zabrana abortusa u svim okolnostima krši ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.