U trendu

Protest opozicije u Banjaluci, traže smenu ministra zdravlja

BANJALUKA – Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj protestovali su danas na Trgu Krajine u Banjaluci protiv, kako tvrde, „kriminala i medijskog mraka“ u RS.

U vreme kada RS potresa afera „Kiseonik“, opozicija je iznela tri zahteva koji, kako je rekao predsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, uključuju smenu ministra zdravlja RS Alena Šeranića, direktora Univerzitetsko-kliničkog centra RS Vlade Đajića, kao i svih direktora bolnica koji su, kako tvrdi, postupali mimo standarda u vezi sa nabavkom medicinskog kiseonika.

Traži i da sudovi i tužilaštvo hitno započnu s procesuiranjem onih koji su krivi za afere „Kiseonik“, „Maske“ i „Respiratori“, kao i da RTRS u roku od 15 dana na digitalni signal na Kozari uključi BN televiziju, kao što je urađeno s Alternativnom televizijom, prenosi Klix.ba.

Šarović je najavio da će opozicija, ako zahtevi ne budu ispunjeni, održati novi protestni skup pred zgradom RTRS s novim zahtevima i upozorio da će protesti trajati dok se oni ne ispune.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković optužio je vlast u RS da je gora od vlasti Turaka jer, kako je rekao,“Turci makar nisu uzimali kiseonik od naroda“.

Predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović obećao je da će opozicija u narednih godinu dana „oterati nenarodni režim, poslati ih u političku prošlost, ali i u zatvore“, dok je zamenik predsednika Srpske demokratske stranke Milan Radović rekao da je vreme lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika gotovo.

Rezultat uzorkovanog kiseonika uzetog sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je 99,90 odsto na jednoj lokaciji, a na drugoj 99,92 odsto, saopštio je u četvrtak predsednik vlade Srpske Radovan Višković i najavio krivične prijave protiv onih koji su pokrenuli ovo
pitanje.

Višković je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio da je kvalitet medicinskog kiseonika puno bolji nego što je zakonom propisano za lek.

Rezultati su, kako je naglasio, pokazali da nema nikakve afere sa kiseonikom, kao i da ona nije ni postojala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.