U trendu

Protest protiv privatizacije Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu

PODGORICA – Zaposleni u Institutu „dr Sima MIlošević“ u Igalu protestuju danas protiv privatizacije i poručuju da država Crna Gora mora da zadrži većinsko vlasništvo u ovom institutu.

Radnici tvrde da Institut nije gubitnik koji traži državnu pomoć, a da su dugovi posledica višedecenijske nebrige države.

“Radnici u Institutu su jedini u Crnoj Gori za koje ne važi Grandski kolektivni ugovor za zdravstvo”, poručeno je sa skupa, preneo je portal RTCG.

Za njih je neprihvatljivo da se aktelizuje tema privatizacije posebno ne, kako kažu, po ceni od 10 miliona za 228 hiljada kvadratnih metara zemljišta i objekata od 85.000 kvadrata.

“Mišljenja smo da država Crna Gora mora zadržati većinsko vlasništvo nad Institutom iz više zaloga”, poručeno je sa skupa.

Ističu da ulica nije njihov izbore, već nužda u egzistencijalnoj borbi, te da žele da rade svoj posao i da sačuvaju Institut kao brend Crne Gore.

Uprava Instituta ranije je najavila da bi ta kompanija mogla ući u stečaj ukoliko Fond zdravstva ne uplati avans u iznosu od 1,2 miliona evra, koji je obećan na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem krajem decembra prošle godine.

Tom uplatom bi se rešio problem blokade računa, ali ne i ogromnih akumuliranih dugova koji iznose skoro 30 miliona evra.

Iz vlade su, nakon toga, poručili da će pomoći da se sačuva Institut, ali da ga ne mogu finansijski podržati, dok se ne dobije mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije.

Godinama unazad problemi u Institutu pokušavali su se rešiti privatizacijom, ali je svih pet tendera bilo bezuspešno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar