U trendu

Protest Raminih pristalica u Beratu

TIRANA – Socijalisti albanskog premijera Edija Rame izveli su veliki broj pristalica na ulice Berata, dan pred najavljeni veliki skup opozicije u Tirani, preneli su mediji u Tirani uz ocenu da se radi o „kontra-miting“.

Kako se navodi, Rama je u Beratu okupio veliki broj pristalica, dan pre novog, velikog mitinga opozicije u Tirani.

„Ne vodimo borbu sa opozicijom, već protiv bolne prošlosti i siromaštva“, rekao je Rama, čija je politička pozicija unekoliko uzdrmana stalnim protestima, prenosi RTS pozivajući se na albanske medije.

Navodi se i da ovim mitingom Rama pojačava pritisak na političke rivale, čija je pozicija donekle uzdrmana stavom zapadnih ambasada, koje su opoziciju upozorile da nema prava da ometa demokratske procese u zemlji.

„Podsticanje na nasilje i uništavanje javnih dobara su protivzakoniti. Poslanici koji su se odrekli mandata i obaveza prema albanskom narodu treba da omoguće onima koji žele da nastave da rade svoj posao“, navodi se u saopštenju američke ambasade u Tirani.

Lider opozicije Ljujzim Baša je odbio da komentariše kritike ambasade SAD, navodeći da ne očekuje da diplomate stanu na stranu bilo koje političke opcije, već da podrže demokratske vrednosti.

„Slobodni i fer izbori, organizovani kriminal, borba protiv korupcije i trgovine drogom… Sve je to već navedeno u izveštaju Stejt departmenta o Albaniji“, rekao je Baša.

Albanska opozicija najavila je „politički uragan“, koji Rama može da izbegne samo ukoliko podnese ostavku najmanje sat vremena pred početak protesta.

Kao i prethodnih sedmica, albanska policija će u centar Tirane poslati više od 1.000 policajaca kako bi sprečila nasilje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.