U trendu

Protest u Istanbulu zbog zatvorske kazne za gradonačelnika Imamoglua

ISTANBUL – Hiljade ljudi protestovalo je danas u Istanbulu zbog izricanja zatvorske kazne i zabrane obavljanja političkih funkcija gradonačelniku tog grada Ekremu Imamogluu, izražavajući kritike na račun vlasti.

Učesnici protesta su skandirali: „Pravo, pravda“ i uzvikivali:“ Doći će dan kada će AKP odgovarati“, misleći na vladajuću Partiju pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Demonstranti su, uz patriotsku muziku, mahali turskim zastavama ispred zgrade istanbulske opštine.

Turski sud osudio je u sredu Imamoglua, popularnog rivala turskog predsednika Erdogana, na dve godine i sedam meseci zatvora zbog navodne uvrede upućene članovima državne izborne komiisje, a on ima pravo žalbe na tu odluku.

Presuda je izazvala brojne kritike u zemlji i inostranstvu i ocenjena je kao zloupotreba demokratije, preneo je Rojters.

Imamogluu, koji je član glavne opozicione Republikanske narodne partiji (ĆP), suđeno je zbog govora iz 2019, posle poništavanja rezultata lokalnih izbora u Istanbulu, u kojem je naveo da poništavanje legalnih izbora predstavlja budalaštinu.

Optužba je predviđala maksimalnu kaznu zatvora od četiri godine, a u tužbi se navodi da je Imamoglu naneo tom izjavom uvredu članovima državne izborne komisije.

Pobeda Imamoglua u martu 2019. na izbrorima za gradonačelnika Istanbula poništena je, nakon što je Partija pravde i razvoja turskog predsednika Erdogana prijavila nepravilnosti tokom održavanja tih izbora, a na ponovljenim izborima u junu ponovo je pobedio Imamoglu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.