U trendu

Protest zbog oružja u Virdžiniji, strah od izbijanja nasilja

RIČMOND – U glavnom gradu Virdžinije danas će biti održan protest pobornika slobodnog nošenja oružja za koji se strahuje da bi mogao postati nasilan s obzirom da su dolazak najavile pristalice ekstremno desničarskih i militantnih grupa.

Protest se održava zbog odluke nove, demokratske vlasti da se u toj američkoj državi pooštre propisi o oružju i očekuje se prisustvo više hiljada ljudi.

Stanovnici Ričmonda se plaše da bi u njihovom gradu mogao da se ponovi scenario iz Šarlotsvila, grada u Virdžiniji u kojem su se 2017. sukobili rasisti sa aktivistima za ljudska prava i u tim sukobima je stradala jedna devojka.

Lideri militantnih grupa koji su bili i u Šarlotsvilu poručili su na društvenim mrežama da dolaze samo da bi iskazali protivljenje novim, restriktivnijim propisima o oružju, prenosi Rojters.

Policija upozorava da bi među onima koji planiraju dolazak na skup moglo biti i neonacista koji bi želeli da iskoriste priliku i izazovu nerede.

Tri muškarca povezana sa nasilnom rasističkom belačkom organizacijom „Baza“ uhapšena su uoči protesta i optužena za kovanje zavere čiji je epilog trebalo da bude ubistvo članova militantne atifašističke grupe, objavila je policija države Džordžija.

Prethodno su u Merilendu i Denveru privedene još tri osobe koje su označene kao članovi iste grupe.

Guverner Virdžinije, demokrata Ralf Nortam, proglasio je vanrednu situaciju u zgradi državne skupštine i njenoj okollini, što znači da će oružje biti zabranjeno na tom potezu.

Virdžinija je, međutim, država u kojoj je slobodno nošenje oružja inače dozvoljeno, pa će tako biti i tokom protesta u ostatku grada, prenosi Glas Amerike.

Lider republikanske manjine u Virdžiniji Tod Gilbert poručio je u saopštenju da „nasilje nije dobrodošlo na protestu“.

„Grupe koje dolaze u Ričmond da šire rasističko smeće ili bilo kakav drugi oblik mržnje, nasilja ili nemira nisu dobrodošle…Mi i naše demokratske kolege se ne slažemo u svemu, ali ćemo biti jedinstveni u tome da se protivimo pretnjama nasiljem ili bilo kakvim neredima“, rekao je Gilbert.

Organizator protesta je grupa koja podržava liberalni zakon o prodaji i nošenju oružja „Građanska liga za odbranu Virdžinije“.

Njeni članovi će protestovati unutar skupštine, odnosno doći da lobiraju protiv usvajanja novih zakona o oružju.

Kako se napominje, 20. januar je u državnoj skupštini Virdžinije inače dan za lobiranje.

Iako je ta grupa saopštila da blisko sarađuje sa policijom i zalaže se za miran protest, istovremeno je pozvala hiljade vlasnika oružja da prisustvuju skupu, što je pojačalo tenzije.

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru podržao organizatore protesta i rekao da novi zakoni o oružju u Virdžiniji napadaju njihova ustavna prava zagarantovana Drugim amandmanom.

Senat države Virdžinija usvojio je zakone koji propisuju obaveznu bezbednosnu proveru kupaca svih tipova oružja, kupovinu maksimalno jednog pištolja mesečno i lokalnim vlastima daju ovlašćenja da zabrane da se oružje unosi u javne ustanove.

Očekuje se da budu usvojeni i zakoni koji bi sudovima i lokalnoj policiji dali ovlašćenja da oduzmu oružje ljudima za koje se procene da su rizični po okolinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar