U trendu

Protesti na Gvadalupeu zbog obavezne vakcinacije medicinara

PARIZ – Nezadovoljni pravilima o vakcinaciji i protiv kovida-19 i zastoja u pregovorima demonstranti su „okupirali“ Regionalni savet Gvadalupea.

Predsednik Regionalnog saveta Ari Kalus pristao je na sastanak sa predstavnicima demonstranata, objavio je Savet na Tviteru nakon jučerašnjeg upada demonstranata, prenosi agencija AP.

Zvaničnici su osudili protestnu akciju kao neprihvatljivu i kao pretnju demokratski izabranom telu.

Unutar zgrade Saveta, demonstranti su postavili transparent sa natpisom „Ne obaveznoj vakcinaciji, ne zdravstvenoj propusnici“, sudeći prema slikama koje su lokalni zvaničnici postavili na internet.

Na slikama se vidi i prevrnuta jelka.

Sindikati i „Kolektiv protiv eksploatacije“ žele da francuska vlada odustane od mere kojom se nalaže da zdravstveni radnici budu suspendovani bez plate, ako se ne vakcinišu protiv kovida-19.

Demonstranti u Gvadalupeu, karipskim ostrvom, koje je pod suverenitetom Francuske, tražili su i bolji pristup čistoj vodi, povećanje penzija i plata, i masovno zapošljavanje.

Vakcinacija je obavezna za sve francuske zdravstvene radnike, a „zdravstvena propusnica“ je potrebna za ulazak u sve restorane i mnoga mesta u Francuskoj.

Ovakve mere su naišle na najžešće protivljenje u Gvadalupeu i Martiniku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.