U trendu

Protesti na sahrani Maše Amini u Iranu

TEHERAN – Protesti su izbili danas u zapadnom Iranu na sahrani devojke koja je preminula nakon što ju je privela policija zadužena za striktno poštovanje nošenja hidžaba, a policija je upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante.

Amini je, prema navodima policije, preminula od posledica srčanog udara dok je čekala ispitivanje, dok su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je umrla nakon što je pretučena u policiji, prenosi Rojters.

Video zapisi postavljeni na društvenim mrežama pokazuju učesnike protesta kako uzvikuju parole protiv vlasti na sahrani 22-ogodišnje Maše Amini u gradu Sakezu.

Amini je umrla u petak u bolnici u Teheranu.

Na video snimcima se vidi da je jedan od demonstranata povređen. Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost tih video zapisa.

Aktivisti za ljudska prava pozivali su proteklih nekoliko meseci žene u Iranu da ne nose velove, čime one rizikuju da budu uhapšene zbog kršenja islamskih pravila za oblačenje i morala.

Protesti su se danas proširili i na glavni grad provincije Kurdistan, Sanandaj.

Rezultati obdukcije Maše Amini trebalo bi da budu gotovi za tri sedmice, objavili su državni mediji.

Policija je saopštila da je Amini bila bolesna, odnosno da je dobila srčani napad, dok je čekala sa ostalim privedenim ženama u policijskoj stanici.

Na društvenim mrežama su se pojavile informacije da je Amini verovatno u policiji pretučena, što je dovelo do smrti, navodi Rojters.

Njena porodica je negirala da je ona patila od srčanih bolesti.

Protesti zbog smrti Maše Amini održani su i u Teheranu u petak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.