U trendu

Protesti podrške Leposaviću širom Crne Gore

PODGORICA – Građani su se večeras u više crnogorskih gradova okupili kako bi izrazili protest povodom odluke premijera Zdravka Krivokapića da pokrene postupak za smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Građani su se u znak podrške ministru okupili u Podgorici, Baru, Beranama i Bijelom Polju, prenose podgoričke Vijesti.

Oko stotinu građana okupilo se danas u blizini Vlade Crne Gore u Podgorici, blokirajući okolne saobraćajnice.

Oni su uvredljivo skandirali predsedniku skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću i uzvikivali da je izdao Kosovo, preneo je portal CdM.

Na društvenim mrežama se može videti fotografija transparenta sa mosta iz Podgorice, na kojem piše: „Zbog Srebrenice sa funkcije se Srbin skida, upamtite, nije bilo genocida“.

Bečić je pre dva dana čestitao Gljauku Konjufci izbor za predsednika parlamenta Kosova i poručio da Priština može da računa na pomoć Podgorice.

Građani su u znak podrške Leposaviću na pola sata blokirali put Berane – Bijelo Polje u mjesto Beranselo.

Demokratski front, Demokratska Crna Gora, Prava Crna Gora i Radnička partija najavile su danas da neće podržati smenu ministra Leposavića.

Premijer Krivokapić saopštio je ranije danas da je pokrenuo proceduru opoziva ministra Leposavića, povodom njegove izjave o Srebrenici, kao i da je spreman da podnese ostavku ako aktuelna vlada ne radi dobro.

Leposavić je na sednici crnogorskog parlamenta 24. marta, odgovarajući na poslaničko pitanje da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, rekao da ne može da prizna ili ne prizna događaj „o kojem nema saznanje „Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi“, izjavio je ministar Leposavić, dodajući da je sud u Hagu gde je suđeno za genocid u Srebrenici „izgubio svoj legitimitet“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.