U trendu

Protesti u Alma Ati: Gore administrativne zgrade

NURSULTAN – Na meti demonstranata u najvećem gradu Kazahstana Alma Ati našle su se administrativne zgrade, pa je nakon što je zapaljeno sedište gradonačelnika, nekoliko hiljada ljudi pokušalo da upadne u rezidenciju predsednika Kasima-Džomarta Tokajeva.

Kako javlja Sputnjik Kazahstan, vatra se vidi i u zgradi u kojoj je smeštena kancelarija državnog tužioca.

Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svetlo otadžbine).

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povređeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca.

Kako navodi Tas s, u današnjim nemirima povređeno je pet radnika Hitne pomoći.

Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Alma Ati su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar