Protesti u Barseloni, intervenisala policija

BARSELONA – U Barseloni su danas istovremeno održani protesti protivnika i pristalica nezavisnosti Katalonije, a policija je intervenisala kako bi dve grupe držala razdvojenim.

Policija je napravila barikadu kako bi sprečila dve grupe da se približe jedna drugoj, kada su se pristalice nezavisnosti Katalonije okupile na trgu u centru grada, gde je trebalo da se završi šetanja protivnika nezavisnosti Katalonije, koji traže povećanje nastave španskog jezika u lokalnim školama.

AP ističe da nisu prijavljeni nikakvi nasilni incidenti.

Prethodno se oko 1.000 ljudi okupilo u centru Barselone protestujući protiv katalonskog separatističkog pokreta i zahtevajcuhi povećanje nastave španskog jezika u lokalnim školama.

Mnogi od njih mahali su španskim zastavama uzvikujući „Mi nismo fašisti, mi smo Španci!“ i „nemojte da vas zavaravaju, Katalonija je Španija!’.

Marš je organizovala grupa „Govorimo Španski“ (Hablamos Espanol), koja se zalaže za veće prisustvo španskog jezika u katalonskim školama.

U međuvremenu, stotine pristalica nezavisnosti Katalonije izašlo je na trg u centru Barselone zahtevajući nezavisnost te španske pokrajine i očuvanje trenutne politike jezika u školama u Kataloniji, gde se većina predmeta predaje na katalonskom jeziku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.