U trendu

Protesti u Njujorku zbog Trampove imigrantske politike

Više od hiljadu ljudi izašlo je na ulice Njujorka kako bi osudili izgradnju zida na granici s Meksikom i imigracione planove američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je zvaničnicima naložio da počnu da rade na nacrtima za izgradnju fizičkog zida duž južne granice. Naveo je i da je u planu i zabrana ulaska izbeglica iz zemalja sa većinski muslimanskim stanovništvom, uključujući i Siriju.

Protest je održan u sredu na Menhetnu, a demonstranti su uzvikivali:“ Bez zabrana, bez zida, Njujork je za sve“, preneo je AFP. Mnogi od njih nosili su plakate kojima se poziva na odbranu prava muslimana i dalji prijem izbeglica iz Sirije i drugih muslimanskih država u kojima besne sukobi.

„Stvarno je strašno,“ izjavila je Tariha Čudburi, muslimanka iz Bangladeša. „Od kad je on (Tramp) izabran, zaista osećam da je islamofobija porasla i samo može i dalje da raste samo zato što je moć data rasistima u ovoj državi“.

Predsenik SAD je ranije u toku dana obećao da će uskratiti novčanu pomoć nadležnima koji odbiju da sarađuju sa vladom u skladu sa njenom politikom.

„Oženjen sam imigrantkinjom, moji prijatelji su imigranti… Mi smo grad imigranata i moramo da štitimo svoje zajednice“, istakao je demonstrant Ostin Giljem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.