U trendu

Protiv vojne potroĆĄnje

RIM – Pod motom “Novac treba troĆĄiti na zdravlje, a ne na smrt”, grupa oragnizacija i udruĆŸenja leve orjentacije organizovala je danas u Trstu, administrativnom centru severne pokrajine Frijuli Venecija Đulija, proteste protiv plitičkih odluka na osnovu kojih se povecavaju ulaganja u proizvodnju oruĆŸja a smanjuje finansiranje javnog zdravstva.

Organizatori protesta podsećaju da su, u poslednjih 10 godina vlade koje su se smenjivale, umanjile za 37 milijardi evra ulaganja u javni zdravstveni sistem, a istovremeno povećano je finansiranje vojne industrije za 26 milijardi evra.

“Posledice su zatvorene bolnice, nedostatak medicinskog kadra, i jačanje privatnih zdravstvenih ustanova na uơtreb javnih. U to smo se uverili svi ovih meseci od kada vlada pandemija kovida19”, piơe u proglasu.

Organizatori podsecaju da je, na osnovu vladinog ulaganja u vojnu industriju, svaki Italijan samo u ovoj godini, “potrosio” 436 evra, ơto je povećanje od ơest odsto u odnosu na proơlu godine.

“Vlada je u sred pandemije kupila 90 američkih aviona F35, uprkos zdrtavstveno-ekonomskoj krizi i protestu 50 senatora. Sa ovakvom politikom Italija učestvuje u podeli sveta izmedzu velikih sila, a na ĆĄtetu malih naroda koji su izloĆŸeni agresiji, okupaciji i invaziji”, piĆĄe u pozivu za demonstracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.