U trendu

Prva dama Ukrajine u Kongresu SAD tražila veću pomoć

VAŠINGTON – Prva dama Ukrajine Olena Zelenski apelovala je danas na članove američkog Kongresa da pruže veću pomoć Ukrajini koja se, kako je rekla, već pet meseci bori protiv ruske invazije, poručivši da bi oružje moglo da pomogne da se osigura „zajednička, velika pobeda“.

„Potpuno smo slomljeni kada rat uništava naš svet. Desetine hiljada takvih svetova uništava se u Ukrajini“, rekla je između ostalog Olena Zelenski tokom svog 15-minutnog emotivnog govora na ukrajinskom jeziku pred američkim kongresmenima, članovima Predstavničkog doma i Senata, prenosi Glas Amerike.

Supruga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, prikazala je video snimke ubijene ili ranjene dece, među kojima je i trogodišnji dečak koji u Nemačkoj uči kako da koristi protetičke udove.

„Koliko će još porodica poput ove rat uništiti? Ovo su ruske ‘igre gladi’ i zato tražim oružje, koje se neće koristiti da se vodi rat na nečijoj tuđoj zemlji, već da se zaštite domovi i pravo na život u njima. Odgovor je ovde, u Vašingtonu“, poručila je Olena Zelenski.

Sjedinjene Američke Države su od početka rata u Ukrajini izdvojile 8 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, od toga 2,2 milijarde dolara prošlog meseca, saopštila je administracija predsednika Džozefa Bajdena.

Članovi Kongresa su izrazili spremnost da odobre dodatnu pomoć Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar