U trendu

Prva pošiljka kineske vakcine stigla u Indoneziju

DŽAKARTA – Prva pošiljka vakcine protiv kovida-19 od kineske kompanije “Sinovak bajotek” (Sinovac Bioteć), stigla je u Indoneziju, zemlju sa najvećim brojem zaraženih tim virusom na jugoistoku Azije.

Oko 1,2 miliona doza vakcine stiglo je u nedelju kasno uveče, a Vlada Indonezije očekuje da će početkom januara primiti novu pošiljku od 1,8 miliona doza, izjavio je predsednik te zemlje Džoko Vidodo.

Vlada Indonezije ima dogovor sa još tri dobavljača vakcina, među kojima je i AstraZeneka (AstraZeneca), navodi Blumberg (Bloomberg).

U Indoneziji, zemlji sa 267,7 miliona stanovnika, od početka krize sa kovidom-19 zaraženo je više od 575.000 ljudi, od kojih je 17.740 umrlo od posledica tog virusa, a aktivnih slučajeva je oko 83.000.

Vlada Indonezije nastoji da obezbedi besplatnu vakcinaciju za oko 120 miliona Indonežana po ceni jednakoj između 0.5 i jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2022. godine, izjavila je nedavno ministarka finansija te države Sri Muliani Indravati (Mulyani Indrawati).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.