U trendu

Prvi američki vojnici napustili Avganistan

VAŠINGTON – Nekoliko stotina američkih vojnika napustilo je Avganistan, saopštio je danas portparol Pentagona, nakon što je predsednik Džo Bajden odlučio da ne produži rok za povlačenje američkih trupa iz te zemlje koji ističe 31. avgusta.

Kirbi je precizirao da su evakuisani osoblje štabova, održavanja i drugi pripadnici vojske koji su završili svoju misiju na aerodromu u Kabulu i čiji je odlazak bio planiran.

„Njihov odlazak je odraz razboritog i efikasnog upravljanja snagama. To neće imati uticaja na misiju koja je pred nama“, naveo je Kirbi u saopštenju, prenosi CNN.

Američka televizija navodi da činjenica da je mali broj američkih vojnika već napustio Avganistan pokazuje koliko se brzo situacija u toj zemlji menja.

Tempo evakuacije je proteklih dana značajno ubrzan, ali nedelju dana pred istek roka američka vojska će uskoro morati da se umesto na evakuaciju amerikanaca i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju koncentriše na bezbedno izvlačenje svojih trupa i obustravu bezbednosne operacije na aerodromu.

Pentagon je, svestan opasnosti koju predstavljaj Islamska država i druge terorističke grupe, preporučio Bajdenu da se pridržava dogovora o 31. avgustu kao krajnjem roku za odlazak američkih trupa iz Avganistana, što je on i učinio.

Pored toga, podseća CNN, talibani su otvoreno saopštili da ne žele američko vojno prisustvo u Avganistanu nakon kraja avgusta i upozorili da će biti „posledica“ ako američke trupe ostanu nakon tog roka.

Bajden je poslao hiljade američkih vojnika na aerodrom u Kabulu nakon što su talibani pre skoro dve nedelje zauzeli glavni grad i veći deo Avganistana.

Oko 6.000 američkih vojnika pomaže u evakuaciji američkih građana i ugroženih Avganistanaca, ali i u obezbeđivanju aerodroma kako bi i druge zemlje mogle da evakuišu svoje državljane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar