U trendu

Prvi sastanak EU-Izrael posle decenije

BRISEL – Evropska unija i Izrael održali su danas razgovore na visokom nivou prvi put posle decenije, a Evropljani zatražili od izraelskog premijera Jaira Lapida da pokuša da reši sukob s Palestincima po modelu „dve države“, javio je AP.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je nedavnu podršku Lapida mogućem okončanju sukoba zasnovanog na tome da izraelska i palestinska država žive u miru jedna pored druge.

„Zalažemo se za nastavak političkog procesa koji može da dovede do rešenja po modelu ’dve države’“, rekao je Borelj i dodao da treba istražiti kako se to može primeniti u praksi.

„Bolje je razgovarati iskreno, iako se ne slažemo, nego izbegavati bilo kakav kontakt“, rekao je Borelj.

Dodaje se da je na sastanku, koji je u Briselu vodio izraelski ministar obaveštajnih službi Elazar Stern, Borelj podvukao zabrinutost EU „zbog nastavka tenzija i nasilja na terenu i nastavka jednostranih mera, kao što je recimo proširenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i drugde“.

Lapid je pozdravio sastanak i istakao da je to važna prekretnica u pogledu poboljšanja odnosa.

„U protekloj godini došlo je do velikog napretka u našim vezama i još mnogo toga možemo da uradimo“, rekao je on.

AP podseća da je 1995. godine bilo prvi put da su Izrael i EU potpisali Sporazum o pridruživanju koji reguliše njihove veze, a pakt je stupio na snagu 2000. godine.

Napominje se da je trebalo da razgovori budu održavani svake godine, ali je Izrael otkazao planirani sastanak 2013. zbog politike EU prema izraelskim naseljima i otada i neke evropske zemlje oklevaju da se sastanu s izraelskim zvaničnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar